Sashiko Stitches: Ιαπωνικό κέντημα με δωρεάν σχέδιο


Warning: Undefined array key "mts_single_featured_image" in /home/mavihub/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/single.php on line 137

Οι βελονιές Sashiko (ένα είδος ιαπωνικού κεντήματος) μαθαίνονται εύκολα. Δημιούργησα το τέλειο έργο για αρχάριους για να ξεκινήσουν και δημιούργησα ένα μοτίβο για δωρεάν λήψη.

Το Sashiko είναι μια από τις αγαπημένες μου μορφές κεντήματος επειδή είναι εύκολο να επιτύχεις εξαιρετικά αποτελέσματα ως αρχάριος, αλλά υπάρχει ένας κόσμος ιστορίας, τεχνικής και πολυπλοκότητας πίσω από την επιφάνεια απλότητάς του.

Η ιστορία του Sashiko

Το κέντημα Sashiko έχει τις ρίζες του στον δέκατο έβδομο και δέκατο όγδοο αιώνα ως ένας τρόπος για να αυξηθεί η ανθεκτικότητα και η ζεστασιά των ρούχων, καθώς και να επιδιορθωθούν και να μπαλωθούν τα φθαρμένα υφάσματα. Μια απλή βελονιά για τρέξιμο με χοντρό βαμβακερό νήμα χρησιμοποιείται για την κατασκευή γεωμετρικών μοτίβων από βαμβακερό, λινό ή ύφασμα κάνναβης.

Ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει ένας αρχάριος να ράβει sashiko είναι με μικρά έργα όπως δείγματα, μαντήλια και επιθέματα. Τα σχέδια που χρησιμοποίησα για τα σουβέρ είναι παραδοσιακά μοτίβα sashiko φτιαγμένα με την επανάληψη καμπύλων και ευθειών γραμμών και εμπνευσμένα από τον φυσικό κόσμο.

Για το πρώτο σας έργο ραπτικής sashiko, προτείνω να ξεκινήσετε με ένα από τα μοτίβα ίσιας γραμμής, το Sankaku (τρίγωνα) ή το Ajiro (πλεκτό). Θα έχετε την αίσθηση ότι μετακινείτε τη βελόνα και κρατάτε το ύφασμα ευκολότερα με ευθείες γραμμές και, στη συνέχεια, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειρίζεστε τις καμπύλες.

Το Sashiko είναι στην πραγματικότητα για πολλά ράμματα που ενώνονται και την λικνιζόμενη κίνηση της βελόνας (unshin), για εύκολη και γρήγορη ραφή. Προσπαθήστε να μην εστιάσετε πολύ στο να κάνετε κάθε βελονιά τέλεια και αντίθετα δείτε την καθεμία ως ένα μικρό μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου σχεδίου και συνόλου.

Πώς να κάνετε Sashiko Stittching

 • Οι βελονιές σας θα έπρεπε ιδανικά να έχουν το μήκος ενός κόκκου ρυζιού (κοντόκοκκο, όχι μακρόκοκο!), αλλά θα πρέπει να το προσαρμόσετε καθώς προχωράτε για να τελειώσετε τις σειρές σας στο σωστό σημείο και έτσι ώστε να μην φτάσουν τα ράμματά σας τέμνονται ή αγγίζουν (περισσότερα για αυτό παρακάτω). Η απόσταση μεταξύ των βελονιών σας πρέπει να είναι περίπου το ένα τρίτο του μήκους της βελονιάς σας. Και πάλι, μην κολλάτε στην τελειότητα εδώ.
 • Μερικοί άνθρωποι δεν δένουν ποτέ κόμπους sashiko, ενώ άλλοι το κάνουν. Εάν χρησιμοποιείτε πιο βαρύ ύφασμα και η πλάτη δεν φαίνεται στο τελειωμένο κομμάτι σας, μπορείτε να δέσετε έναν απλό κόμπο όταν ξεκινάτε και τελειώνετε την κλωστή. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές μέθοδοι για να στερεώσετε τα νήματα sashiko σας:

  Μπορείτε να κάνετε πίσω μερικές βελονιές όταν ξεκινάτε το νήμα σας: τοποθετήστε τη βελόνα σας περίπου μιάμιση ίντσα (3–4 βελονιές) από το σημείο εκκίνησης της γραμμής που θέλετε να δουλέψετε και κάντε μερικές βελονιές πίσω στην αρχή της. Όταν φτάσετε στο σημείο εκκίνησης, στρίψτε και δουλέψτε ως συνήθως, περνώντας από τις βελονιές που μόλις κάνατε.

  Μπορείτε να πλέξετε τις άκρες σας κάτω από το πίσω μέρος των βελονιών (τέσσερις έως πέντε βελονιές είναι αρκετές) και στη συνέχεια να τσιμπήσετε τις άκρες, αφήνοντας περίπου μια ουρά 1/8 ίντσας. Είναι λίγο δύσκολο όταν ξεκινάτε μια σειρά – πρέπει πραγματικά να δώσετε προσοχή στις πρώτες βελονιές σας στο πίσω μέρος για να βεβαιωθείτε ότι θα πιάσετε αυτήν την ουρά.

Οι βελονιές sashiko ράβουν την ουρά
ράψιμο sashiko πώς να στερεώνετε τις άκρες της κλωστής
 • Κόψτε τις άκρες του νήματος καθώς προχωράτε, αφήνοντας περίπου μια ουρά μισής ίντσας. Αλλιώς γίνεται χαμός και πιάνουν τα ράμματα σου.
 • Αν δυσκολεύεστε να τραβήξετε το νήμα μέσα από το ύφασμα, δοκιμάστε να τραβήξετε το ύφασμα. Είναι εντάξει αν συσσωρεύεται – απλώς λειάνετε όσο προχωράτε.
 • Μεταφέρετε το νήμα σας μεταβαίνοντας σε μια νέα γραμμή στο πρότυπο — δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε κάθε γραμμή ή ενότητα με μια νέα. Απλώς θυμηθείτε να αφήσετε λίγη χαλαρή κλωστή στο πίσω μέρος του υφάσματος, ώστε να μην ματσάρει όταν τελειώσετε.
Οι βελονιές sashiko αφήνουν χαλαρή την πλάτη όταν πηδάτε ή στρίβετε
 • Χρησιμοποιήστε τις πιο μακριές βελόνες για τις μακριές ευθείες γραμμές και τις πιο κοντές βελόνες για τις καμπύλες γραμμές.
 • Οι βελονιές σας δεν πρέπει να διασταυρώνονται ή να ακουμπούν σε διασταυρώσεις ή οπουδήποτε συναντώνται. Ακολουθεί μια απεικόνιση του πώς φαίνεται αυτό σε διαφορετικές καταστάσεις.
προμήθειες ραπτικής sashiko

Προμήθειες Sashiko

Οδηγίες Sashiko Coaster

 1. Εκτυπώστε το πρότυπο και κόψτε το

  Κατεβάστε και εκτυπώστε το μοτίβο που θέλετε να ράψετε. Αφήστε περίπου μισή ίντσα περιγράμματος γύρω από το σχέδιο, ώστε να μπορείτε να το προσαρτήσετε στο χαρτί μεταφοράς και στο ύφασμα.

 2. Κόψτε το ύφασμά σας

  Κόψτε ένα τετράγωνο 6 ιντσών από το ύφασμα που θέλετε να ράψετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό είτε με περιστροφικό κόφτη και γραμμή γεμίσματος είτε με ψαλίδι ραπτικής.βελονιές sashiko κομμένο ύφασμα

 3. Ανεβάστε το μοντέλο σας

  Με τη δεξιά πλευρά του υφάσματος στραμμένη προς τα επάνω, τοποθετήστε το χαρτί μεταφοράς στο τετράγωνο του υφάσματος με την πλευρά σήμανσης με κιμωλία προς τα κάτω. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μοτίβο σας στο χαρτί μεταφοράς. Φροντίστε να κεντράρετε το σχέδιο στο τετράγωνο του υφάσματος όσο το δυνατόν περισσότερο και τα πλαϊνά να είναι ωραία και παράλληλα. Θα έχετε λίγο επιπλέον περιθώριο ραφής για να το ευθυγραμμίσετε αφού κάνετε τη ραφή σας, επομένως δεν χρειάζεται να είναι τέλειο.

  Καρφιτσώστε και τα τρία στρώματα μαζί σε δύο παρακείμενες πλευρές, έτσι ώστε κανένα από τα στρώματα να μην μπορεί να μετακινηθεί. Εάν καρφιτσώσετε δύο κάθετες πλευρές, αυτό αφήνει μια γωνία ελεύθερη, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε αν λειτουργεί η μεταφορά μοτίβου.

  Με ένα στυλό ή μολύβι, περάστε όλες τις γραμμές στο μοτίβο σας για να τις μεταφέρετε στο ύφασμά σας. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα χρωματιστό στυλό για να μπορώ να δω ποιες γραμμές έχω ήδη σχεδιάσει.

  Εάν χρησιμοποιείτε ένα πρότυπο με ευθείες γραμμές, το να έχετε μια μικρή ευθεία άκρη για να σας καθοδηγεί κάνει τη διαδικασία πολύ πιο γρήγορη και καθαρή.

  Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε μεταφέρει καθαρά όλες τις γραμμές μοτίβων, μπορείτε να αποσυνδέσετε τις στρώσεις.μοτίβο βελονιάς μεταφοράς sashiko

 4. Ελέγξτε το πρότυπο με στυλό κιμωλίας (προαιρετικό)

  Μου αρέσει να ξαναπερνάω τις γραμμές στένσιλ με μια θερμική γόμα ή στυλό κιμωλίας. Διαφορετικά, οι γραμμές ξεπλένονται καθώς δουλεύω και σκληρά να δω και καταλήγω να τις ξανασχεδιάζω ξανά και ξανά.Sashiko βελονιές επανασχεδιάζουν το μοτίβο

 5. Ράψτε το εξωτερικό πλαίσιο

  Ξεκινώντας από τη μία γωνία του εξωτερικού πλαισίου, ράψτε και τις τέσσερις πλευρές του πλαισίου στο πρότυπό σας. Μπορείτε να δέσετε έναν κόμπο στην κλωστή σας ή να σφίξετε την κλωστή σας καθώς ράβετε – εξαρτάται από εσάς. Αφήστε μια μικρή θηλιά σε κάθε γωνία, έτσι ώστε οι βελονιές σας να μην μαζεύουν το ύφασμα.πλαίσιο με βελονιά sashiko

 6. Συνεχίστε να ράβετε το σχέδιο

  Ξεκινήστε πρώτα να ράβετε τις μεγαλύτερες γραμμές του πατρόν σας. προπονείστε μέχρι τα άκρα. Μερικές φορές οι μεγαλύτερες γραμμές βρίσκονται στο κέντρο του σχεδίου και μερικές φορές είναι διαγώνιες στο πλαίσιο. Το μοτίβο Shippo-Tsunagi (Επτά Θησαυροί) είναι ένα παράδειγμα αυτού.

  Συνεχίστε να ράβετε το μοτίβο σας, ράβοντας όλες τις γραμμές παράλληλα προς τη μία κατεύθυνση πριν προχωρήσετε στην επόμενη.

  Υπάρχουν μερικά σχέδια που παραδοσιακά ράβονται με μια συγκεκριμένη σειρά. Ο σκοπός αυτού είναι να χρησιμοποιήσετε το νήμα με τον πιο οικονομικό τρόπο χωρίς να πηδάτε πολύ. Καθώς ράβετε, ράψτε μακριές σειρές σε ολόκληρο το σχέδιο αντί να τελειώσετε απλώς το σχέδιο σε ένα συγκεκριμένο τμήμα. Θα μπορείτε να ράβετε πιο γρήγορα και να χρησιμοποιείτε λιγότερη κλωστή.ράψιμο sashiko ράψτε πρώτα τις μεγαλύτερες γραμμές

 7. Ξεπλύνετε και αφήστε να στεγνώσει

  Μόλις ολοκληρώσετε το ράψιμο του πατρόν σας. Πλύνετε το κομμάτι σας στο χέρι με κρύο νερό με ένα ήπιο σαπούνι. Θέλετε να ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα κιμωλίας ή χημικής ουσίας από το ύφασμά σας πριν το σιδερώσετε. Πιέστε το με ένα σίδερο πριν κόψετε το περιθώριο ραφής.

 8. Περιθώριο ραφής πρέσας

  Κόψτε το ύφασμά σας ομοιόμορφα σε απόσταση 5/8 ιντσών από το πλαίσιο του μοτίβου και, στη συνέχεια, πιέστε το κάτω, αφήνοντας ένα περίγραμμα 1/4 ίντσας στο εξωτερικό του πλαισίου. Το μπλοκ σας θα πρέπει τώρα να είναι τετράγωνο 4 1/2 ίντσες.sashiko ραφής πρέσα περιθώριο ραφής κάτω

 9. Κόψτε την τσόχα σας

  Κόψτε ένα τετράγωνο τσόχα ώστε να έχει το ίδιο μέγεθος με το χαλάκι sashiko σας. Θα πρέπει να είναι περίπου 4 1/2 ίντσες, αλλά το δικό σας μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικό.βελονιές sashiko, κομμένη τσόχα στο ίδιο μέγεθος με το ραμμένο ύφασμα

 10. Ράψτε το ύφασμα sashiko στην τσόχα

  Χρησιμοποιώντας την κανονική σας βελόνα ραψίματος και το αντίστοιχο νήμα, ράψτε το ύφασμα sashiko στην κομμένη τσόχα σας χρησιμοποιώντας μια βελονιά. Διαπιστώνω ότι δεν χρειάζεται να περάσω μέχρι τέρμα την τσόχα με τη βελόνα παρά μόνο στις γωνίες όπου υπάρχουν περισσότερες στρώσεις από το ύφασμα sashiko.
  Οι βελονιές sashiko ράβουν το κομμάτι sashiko στην τσόχα

τελειωμένο έργο για ραμμένο sashiko

Αν σας άρεσε αυτό το έργο κεντήματος, ρίξτε μια ματιά στο μάθημά μου για το πώς να φτιάξετε κεντημένα γάντια χωρίς δάχτυλα ή δοκιμάστε τη σταυροβελονιά αν δεν το έχετε ξανακάνει.

Παρακαλώ καρφιτσώστε αυτήν την ανάρτηση αν σας αρέσει και εγγραφείτε στη λίστα email μου!

Comments (No)

Leave a Reply