Σταυροβελονιά για αρχάριους: Ένα εύκολο έργο


Warning: Undefined array key "mts_single_featured_image" in /home/mavihub/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/single.php on line 137

Η σταυροβελονιά είναι ιδανική για αρχάριους! Δεν είναι δύσκολο να μάθεις και να γίνεις καλός σε αυτό γρήγορα, ώστε να μπορείς να φτιάξεις (και να τελειώσεις!) όμορφα κομμάτια.

Έχω τρελαθεί με τη σταυροβελονιά τον τελευταίο καιρό. Λατρεύω τη μεθοδική ποιότητα της ραφής και της δομής σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα στην επιλογή χρωμάτων για την κλωστή και το ύφασμα. Είναι ακριβώς η σωστή δομή και ελευθερία, και είναι εύκολο να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και ως αρχάριος.

Δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα τα πολύ παραδοσιακά μοτίβα, αλλά ευτυχώς υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος σταυροβελονιάς με πιο μοντέρνα αισθητική.

Υπάρχουν επίσης πολλά δωρεάν μοτίβα! Βρήκα πολλά υπέροχα μοτίβα και προμήθειες σε δύο ιστότοπους: Stitched Modern και LoveCrafts. Μπορείτε να δείτε μερικά από τα μοτίβα που έχω εγκρίνει στο LoveCrafts εδώ.

Όπως είπα, μου αρέσει η πιο μοντέρνα σταυροβελονιά, αλλά μου αρέσει επίσης η σύνδεση της βελονιάς με το παρελθόν. Είμαι μεγάλος θαυμαστής των δραμάτων εποχής — όλες οι διασκευές της Jane Austen, Bridgerton, Out of the World… Και φυσικά, οι γυναίκες είναι πάντα στη σειρά. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από αυτούς μισούσαν τότε αν σταματούσαν για μια στιγμή και σκεφτόντουσαν τι άλλο θα ήθελαν να κάνουν.

Είμαι λοιπόν ευγνώμων που οι γυναίκες σήμερα έχουν επιλογές, αλλά μου αρέσει να παρακολουθώ τις εκπομπές μου και να συνδυάζομαι με την Elizabeth Bennet και τη Daphne Bridgerton.

Εδώ είναι τα βασικά και μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε το ράψιμο.

Βασικά στοιχεία σταυροβελονιάς για αρχάριους

Η σταυροβελονιά είναι κυριολεκτικά αυτό: ράβεις x ή σταυρούς σε ύφασμα με ένα υφαντό πλέγμα για να κρατάς τα πάντα ομοιόμορφα. Μπορείτε είτε να ράψετε μια σειρά από κάτω βελονιές (το πρώτο μέρος του x) και στη συνέχεια να επιστρέψετε και να ράψετε τις επάνω βελονιές ή να κάνετε ένα x κάθε φορά. Από εσάς!

Μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

 • Η επάνω βελονιά σας (η γραμμή του x σας στην κορυφή) πρέπει να είναι πάντα στην ίδια κατεύθυνση. Παρακάτω δίνω πολλές οδηγίες για το πώς να ράψετε τις βελονιές – τελικά δεν έχει σημασία πώς θα ράψετε τον κύριο σταυρό, αρκεί να το κάνετε με συνέπεια και τακτοποίηση, και πάντα κάντε την επάνω βελονιά προς την ίδια κατεύθυνση
 • Δεν δένονται κόμποι σε σταυροβελονιά. Πλέκεις τις άκρες σου κάτω από το πίσω μέρος των βελονιών—τέσσερις έως πέντε βελονιές είναι αρκετές— και μετά βάζεις τις άκρες, αφήνοντας περίπου μια ουρά 1/8 ίντσας. Δείτε τις παρακάτω οδηγίες για το πώς να το κάνετε αυτό όταν ξεκινάτε.
 • Καρφιτσώστε τα άκρα καθώς προχωράτε. Αλλιώς γίνεται χαμός και πιάνουν τα ράμματα σου.
 • Προσπαθήστε να διατηρήσετε ομοιόμορφη ένταση στις βελονιές σας. Αυτό απαιτεί λίγη εξάσκηση, αλλά θα γίνετε καλύτερα γρήγορα.
 • Μην μεταφέρετε το νήμα σας πολύ μακριά στο πίσω μέρος της βελονιάς γιατί το χρώμα μπορεί να φαίνεται από το μπροστινό μέρος και δεν θα φαίνεται καλό.
 • Αυτό πρέπει να είναι διασκεδαστικό και ευχάριστο. Εάν κάποια από τις οδηγίες ή τις συμβουλές δεν λειτουργεί για εσάς, μάθετε τι συμβαίνει και κάντε το με τον δικό σας τρόπο!
Προμήθειες σταυροβελονιών για αρχάριους

Προμήθειες σταυροβελονιάς

Πώς να χρησιμοποιήσετε μια βελονοθήκη για αρχάριους στη σταυροβελονιά

Υπάρχουν μερικά άλλα φθηνά εργαλεία που κάνουν τη σταυροβελονιά πολύ πιο ευχάριστη για μένα:

 • Δείκτης βελόνας: Αυτός είναι ένας ισχυρός μαγνήτης που προσαρτάτε στο πανί σας για να κρατά τη βελόνα σας όταν πρέπει να την αφήσετε κάτω. Έρχονται σε πολλά διαφορετικά στυλ. Έχουμε αυτά τα χαριτωμένα gummy αρκουδάκια σε μερικά διαφορετικά χρώματα, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε έναν κανονικό μαγνήτη ή να φτιάξετε το δικό σας!
 • Κλωστή βελόνας: Δυσκολεύομαι πολύ να περάσω δύο ή τρεις κλωστές από το μάτι της βελόνας. Τόσο πολύ που βρίσκομαι πολύ απογοητευμένος και φοβισμένος όταν πρέπει να αλλάξω το νήμα. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι τόσο φθηνά και λειτουργούν τόσο καλά που θα τα χρησιμοποιώ για όλα μου τα κεντήματα από εδώ και πέρα.
 • Μεγεθυντικός φακός hands-free: η καταπόνηση των ματιών είναι πραγματική, παιδιά. Αποκτήστε αυτό εάν δεν έχετε τέλεια όραση.

Οδηγίες σταυροβελονιάς για αρχάριους

 1. Τελειώστε την άκρη του υφάσματος Aida, τεντώστε το στο τσέρκι σας

  Το ύφασμα Aida τείνει να ξεφτίζει πολύ εύκολα, επομένως θέλετε να τελειώσετε τις άκρες του υφάσματός σας πριν ξεκινήσετε το ράψιμο. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε λίγο Fray Check στην άκρη, είτε να ράψετε μια ζιγκ-ζαγκ βελονιά με μια ραπτομηχανή (ή να χρησιμοποιήσετε ένα σερζέρ), είτε να διπλώσετε ταινία κάλυψης στην άκρη του υφάσματος.

  Αυτό δεν είναι τεχνικά απαραίτητο, αλλά αφού κάνετε ένα έργο χωρίς να τελειώσετε τις άκρες του υφάσματος, το προτείνω.

  Αφού τελειώσετε τις άκρες, πιέστε το ύφασμά σας με ένα σίδερο. Στη συνέχεια, βρείτε το κέντρο του υφάσματός σας διπλώνοντάς το στα τέσσερα. Το κέντρο είναι εκεί που συναντώνται οι πτυχές.

  Τοποθετήστε το ύφασμα στο εσωτερικό ή μικρότερο μέρος του κρίκου του κεντήματος και τοποθετήστε το εξωτερικό τσέρκι από πάνω ώστε το ύφασμα να είναι λείο, φροντίζοντας το κέντρο του υφάσματος να βρίσκεται στο κέντρο του κρίκου. Σφίξτε τη βίδα μέχρι να ασφαλίσει καλά το ύφασμα. Βεβαιωθείτε ότι το ύφασμά σας δεν είναι τεντωμένο τόσο σφιχτό ώστε να παραμορφώνεται. Δεν θέλετε να ράβετε με το ύφασμά σας τραβηγμένο με περίεργο τρόπο.

  Τελειώστε την άκρη του υφάσματος σταυροβελονιάς και τοποθετήστε το στο τσέρκι του κεντήματος

 2. Κόψτε την κλωστή του κεντήματος και περάστε τη βελόνα σας

  Θέλω να κόψω το κορδόνι ή την κλωστή σας μήκους περίπου 12-18 ιντσών. Συνήθως τσιμπάω την άκρη, τυλίγω την κλωστή μέχρι τον αγκώνα και την κόβω ακριβώς κάτω από τον αγκώνα.

  Στη συνέχεια, θέλετε να τραβήξετε κάθε κλωστή ξεχωριστά. Ορισμένα σχέδια απαιτούν δύο κλωστές κλωστές, άλλα τρία, και χρησιμοποιείτε μόνο ένα σκέλος για να ράψετε την πλάτη. Το μοτίβο Amber Bee λέει να χρησιμοποιήσω δύο, αλλά εγώ χρησιμοποίησα τρία. Ήθελα να φαίνεται λίγο πιο γεμάτο αφού οι μέλισσες είναι ασαφείς και τα τρία σκέλη δίνουν καλύτερη κάλυψη. Γι’ αυτό διαχωρίζουμε κάθε μέρος της επίστρωσης με κλωστή. Δεν θέλετε τα νήματα να στρίβουν το ένα γύρω από το άλλο όταν ράβετε μαζί τους—θέλετε να ξαπλώνουν και να απλώνονται.

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κοντίσιονερ όπως το Thread Magic σε αυτό το στάδιο, αν έχετε. Στη συνέχεια περάστε τη βελόνα σας με όση κλωστή χρησιμοποιείτε.

  Μετά μου αρέσει να «αγαπώ» το νήμα μου όπως με δίδαξε η Natalie Chanin. Απλώς περνάτε το νήμα μέσα από τα δάχτυλά σας μερικές φορές για να μεταφέρετε λίγο από το λάδι στο νήμα και να απελευθερώσετε την τάση από τη διαδικασία κατασκευής. Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ένα μικρό μάντρα για το πόσο όμορφα θα είναι τα ράμματά σας. 🙂Αρχάριοι Σταυροβελονιά περνούν τη βελόνα με ξεχωριστά νήματα

 3. Βρείτε το κέντρο του προτύπου σας

  Μπορείτε να βρείτε το κέντρο του μοτίβου σας αναζητώντας τα κόκκινα βέλη στις άκρες – εκεί που συναντώνται είναι το κέντρο. Εδώ θέλετε να ξεκινήσετε το ράψιμο σας. Ξεκίνησα μερικές βελονιές από πάνω και μια σειρά προς τα πάνω για να μπορώ να κάνω το μεγάλο πορτοκαλί μέρος στη μέση της σειράς μέλισσας.

  Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε ακριβώς νεκρό σημείο εκτός αν εργάζεστε σε ένα τελειωμένο κομμάτι υφάσματος, όπως μια λινή χαρτοπετσέτα. Ήξερα ότι θα είχα πολύ επιπλέον ύφασμα σε όλες τις πλευρές και ότι θα το έκοβα και θα μπορούσα να κεντρίσω το σχέδιο όταν το πλαισιώνω.Πώς να διαβάσετε ένα μοτίβο σταυροβελονιάς

 4. Κάντε το πρώτο μέρος της ραφής

  Όταν κοιτάξετε το ύφασμα Aida, θα παρατηρήσετε ότι έχει μικρά τετράγωνα υφασμένα με τρύπες στις τέσσερις γωνίες. Για να ξεκινήσετε την πρώτη σας βελονιά, στο κέντρο του υφάσματος, φέρτε τη βελόνα σας προς τα πάνω από την κάτω αριστερή τρύπα του τετραγώνου και πίσω προς τα κάτω από την επάνω δεξιά τρύπα, έτσι ώστε να κάνει μια διαγώνια γραμμή κατά μήκος του τετραγώνου.

  Αφήστε μερικά εκατοστά κλωστή στο πίσω μέρος του υφάσματος όταν τραβάτε την κλωστή σας.πώς να ράψετε σταυροβελονιά για αρχάριους

 5. Πιάσε την ουρά του νήματος

  Στη συνέχεια, περάστε την κλωστή σας από το κάτω δεξιό άνοιγμα, αλλά αυτή τη φορά φροντίστε να ράψετε στην ουρά της κλωστής που αφήσατε στο πίσω μέρος.

  Δεν θα ράψετε κανένα κόμπο στη σταυροβελονιά σας – απλά πιάνετε την ουρά καθώς ράβετε. Αυτό θέλει λίγο να το συνηθίσω και διαπιστώνω ότι ξεχνάω να το κάνω μετά από μερικά ράμματα. Φροντίστε να το ράψετε για τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε βελονιές! Και κόψτε το επιπλέον (όχι πολύ κοντά) αμέσως! Καταλήγω να πιάνω σκέλη από την ουρά στις ραφές μου, αν δεν κόψω το επιπλέον, και αυτό κάνει πραγματικό χάος, οπότε μην είστε σαν εμένα.
  πώς να ράψετε το άκρο της κλωστής σταυροβελονιά για αρχάριους

 6. Τελειώστε τη βελονιά σας (ή κάντε μια σειρά)

  Για να ολοκληρώσετε την πρώτη σας βελονιά, περάστε τη βελόνα από την επάνω αριστερή τρύπα. Τώρα έκανες την πρώτη σου βελονιά!

  Για να κάνετε την επόμενη βελονιά, απλά βγαίνετε από το κάτω αριστερό άνοιγμα του επόμενου τετραγώνου που θέλετε να ράψετε και συνεχίζετε.

  Εάν το επόμενο τετράγωνο που θέλετε να ράψετε είναι πάνω από αυτό που μόλις τελειώσατε, τότε το επάνω αριστερό άνοιγμα της βελονιάς που μόλις τελειώσατε είναι το ίδιο με το κάτω αριστερό άνοιγμα αυτού που ξεκινάτε, οπότε όταν ξεκινάτε την επόμενη βελονιά , απλώς θα αναιρέσει αυτό που μόλις ολοκληρώσατε! Ωχ

  Αντίθετα, απλώς αντιστρέψτε αυτό το πρώτο μέρος της επόμενης βελονιάς: ανεβείτε από την επάνω δεξιά γωνία και πίσω προς τα κάτω μέσω της κάτω αριστερής βελονιάς και μετά συνεχίστε με την υπόλοιπη βελονιά ως συνήθως.

  Μερικές φορές είναι επίσης λογικό να κάνετε μια σειρά βελονιών και να κάνετε το πρώτο μέρος όλων των βελονιών και μετά να επιστρέψετε και να κάνετε το δεύτερο μέρος. Είναι στο χέρι σας αν θέλετε να εργαστείτε με αυτόν τον τρόπο. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο και λογικό, και άλλες φορές είναι πιο εύκολο να δουλέψεις με μεμονωμένες βελονιές.
  πώς να κάνετε μια σειρά σταυροβελονιών για αρχάριους

 7. Πώς να τερματίσετε το νήμα σας

  Όταν ξεμείνετε από κλωστή ή τελειώσετε ένα χρώμα ή μέρος του μοτίβου σας, ράψτε πίσω κάτω από τέσσερις έως έξι βελονιές στην πίσω πλευρά της εργασίας σας. Κόψτε το επιπλέον νήμα, αλλά όχι πολύ κοντά (αφήστε 1/8 έως 1/4 ίντσας).Σταυροβελονιά για αρχάριους πώς να τελειώσετε το νήμα

 8. Συνεχίστε να ράβετε το σχέδιο

  Τώρα ξέρετε όλα όσα χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε το μοτίβο σας (εκτός από την οπίσθια ραφή, που είναι το επόμενο βήμα). Συνεχίστε να συμπληρώνετε τα τετράγωνα του προτύπου σας σύμφωνα με τον πίνακα.

  Ένα πράγμα νομίζω ότι το κάνει πιο εύκολο: αν ράβετε δίπλα σε υπάρχουσες ραφές, προσπαθήστε να βγείτε από μη κατειλημμένες τρύπες όταν μπορείτε. Είναι πιο εύκολο να κατεβείτε παρά να ανεβείτε μέσα από τρύπες που έχουν κλωστή, οπότε προσπαθήστε να βρείτε το μοτίβο της βελονιάς σας ώστε να μπορείτε να το κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό θα έχει περισσότερο νόημα για εσάς καθώς και περισσότερες βελονιές.

 9. Πώς να βελονιά

  Ορισμένα μοτίβα απαιτούν backstitching, που είναι ένας τρόπος για να ράψετε λεπτές γραμμές ή περιγράμματα σε ένα σχέδιο που αποτελείται από x.

  Για να ράψετε μια αντίστροφη βελονιά, χρησιμοποιείτε μόνο μια κλωστή. Μειώστε την ουρά της κλωστής ράβοντας κάτω από αρκετές από τις βελονιές σας στο πίσω μέρος της εργασίας σας. Στην πραγματικότητα θα ράψετε κάθε βελονιά προς τα πίσω:

  • εισάγετε τη βελόνα σας στο μπροστινό μέρος όπου βρίσκεται συνήθως τελικό σημείο από την πρώτη σας βελονιά, αν κάνετε στριφτή βελονιά (θα το ονομάσουμε #1)
  • στη συνέχεια κατεβάστε τη βελόνα στο σημείο που κανονικά θα ήταν η αρχή της βελονιάς σας (#2)
  • σηκώστε ξανά τη βελόνα σας στην μακρινή πλευρά της επόμενης βελονιάς (#3)
  • μετά επαναφέρετέ το ξανά στο αρχικό του σημείο εκκίνησης (#1)

  Έτσι, ράβετε πίσω στο σημείο εκκίνησης με κάθε βελονιά, αλλά κάνετε μια θηλιά προς τα εμπρός από κάτω. Η οπίσθια ραφή δημιουργεί μια ωραία, συνδεδεμένη, λεπτή γραμμή ραφής που είναι καλή για λεπτομέρεια ή περίγραμμα.
  Σταυροβελονιά για αρχάριους πώς να αντιστρέψετε τη βελονιά

 10. Ολοκληρώνοντας τη σταυροβελονιά σας

  Το τι θα κάνετε στη συνέχεια με το τελειωμένο σας κομμάτι εξαρτάται από εσάς! Σε πολλούς αρέσει να χρησιμοποιούν το ίδιο το τσέρκι ως πλαίσιο και να αφαιρούν το επιπλέον ύφασμα στο πίσω μέρος με μια ραφή. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε τη σταυροβελονιά σας σε σανίδα κόλλας χωρίς οξύ και να την τοποθετήσετε σε κορνίζα ή κουτί σκιάς, κάτι που κάνω.

  Αλλά φυσικά μπορείτε να κάνετε τη σταυροβελονιά σας και σε ένα πιο λειτουργικό κομμάτι – ένα μαξιλάρι με καρφίτσα, ένα μικρό μαξιλάρι, Ολοκληρώθηκε το έργο σταυροβελονιάς για αρχάριους

Αν σας άρεσε αυτό το έργο ραπτικής, ρίξτε μια ματιά στο μάθημά μου για το πώς να φτιάξετε μια αδιάβροχη τσάντα μακιγιάζ ή πώς να ράψετε και να κερώσετε μια τσάντα ψωμιού DIY.

Παρακαλώ καρφιτσώστε αυτήν την ανάρτηση αν σας αρέσει και εγγραφείτε στη λίστα email μου!

Comments (No)

Leave a Reply