Απλές συμβουλές επισκευής στέγης – περιοδικό Old House


Warning: Undefined array key "mts_single_featured_image" in /home/mavihub/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/single.php on line 137

Οι περισσότεροι εργολάβοι στέγης εργάζονται με άσφαλτο ή σύνθετη στέγη. Αν εγκαταστήσουν μεταλλικές, σχιστόλιθες ή στέγες από βότσαλα, οι διαφημίσεις και οι ιστοσελίδες τους θα αναφέρουν αυτές τις ειδικότητες. Για εκτεταμένες εργασίες ή αντικατάσταση ξύλινης στέγης από βότσαλο ή οποιουδήποτε από αυτά τα μακροχρόνια υλικά στέγης, προσλάβετε μια εταιρεία με τη σωστή εμπειρία. Μερικές παλιομοδίτικες επισκευές για μικρά προβλήματα είναι χρήσιμες για όσους κάνουν DIY, υπό την προϋπόθεση ότι εργάζεστε άνετα στην οροφή και ακολουθείτε όλες τις διαδικασίες ασφαλείας.

Πώς να φτιάξεις Ξύλινα πλακάκια

Μπορούν να κυρτωθούν και να σχιστούν ή να γίνουν λεπτές με μακρά διάβρωση. Εάν το πρόβλημα είναι απλώς ένα τυχαίο πλακίδιο εδώ και εκεί, η αντικατάσταση είναι μια απλή δουλειά. Ωστόσο, εάν ο αριθμός των έρπητα ζωστήρα που χρειάζονται αντικατάσταση πλησιάζει το 10 ή 15%, σκεφτείτε να αντικαταστήσετε ολόκληρη την οροφή.

Για να αντικαταστήσετε ένα ξύλινο βότσαλο, αφαιρέστε το κατεστραμμένο τμήμα χωρίζοντάς το σε πολλά μικρότερα κομμάτια με μια σμίλη μέχρι να απαλλαγούν όλα τα κομμάτια από τα καρφιά. Κόψτε τις κεφαλές των νυχιών χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή σιδηροπρίονο που βρίσκεται κάτω από τον έρπητα ζωστήρα. Το ανταλλακτικό έρπητα ζωστήρα μπορεί να συγκρατηθεί στη θέση του με χάλκινη τεχνική καρφώματος ματιών ή δακτύλων.

Μια πολύ προσωρινή επισκευή ενός σπασμένου βότσαλου μπορεί να γίνει τοποθετώντας ένα κομμάτι λαμαρίνας κάτω από την κατεστραμμένη περιοχή.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΡΥΦΩΝ ΝΥΧΙΩΝ
Αριστερά: Αφού αφαιρέσετε τους κατεστραμμένους έρπητα ζωστήρα, τοποθετήστε τα ανταλλακτικά, αφήνοντάς τα να προεξέχουν ¼” κάτω από τους άλλους έρπητα ζωστήρα στην πορεία. Οδηγήστε τα δύο άκρα καρφιά ακριβώς κάτω από το πάνω μέρος. Δεξιά: Χρησιμοποιώντας ένα σφυρί και ένα ξύλινο μπλοκ, χτυπήστε το άκρο του νέου έρπητα ζωστήρα, οδηγώντας το στο ίδιο επίπεδο με τα άλλα, λυγίζοντας έτσι τα καρφιά και τοποθετώντας τα κεφάλια κάτω από τον επάνω έρπητα ζωστήρα.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΧΑΛΚΙΝΗΣ ΠΛΑΚΑ
Αριστερά: Καρφώνετε μια λωρίδα 1″ από χαλκό 20 ουγγιών στην περιοχή του έρπητα ζωστήρα που λείπει. Χρησιμοποιήστε χάλκινα καρφιά στέγης. Δεξιά: Τοποθετήστε το νέο βότσαλο και λυγίστε το άκρο της γλωττίδας προς τα πάνω. Κόψτε τυχόν περίσσεια, ώστε ο πάγος και το χιόνι να μην χαλαρώσουν το δάχτυλο.

Πώς να διορθώσετε τον έρπητα ζωστήρα

Αν και η σανίδα είναι ανθεκτική, ορισμένες σανίδες μπορεί να σπάσουν από μηχανική κρούση (πτώση κλαδιού, στέγη που πηγαίνει στην οροφή) ή λόγω κύκλων κατάψυξης/απόψυξης. Τα φύλλα μπορούν επίσης να πέσουν από την οροφή εάν τα καρφιά σκουριάσουν – όπως όταν ο αρχικός εγκαταστάτης χρησιμοποίησε καρφιά από γαλβανισμένο χάλυβα αντί για χαλκό. Εάν οι σύνδεσμοι αποτύχουν, δεν υπάρχει πραγματικά καλή λύση από το να αφαιρέσετε τις πλάκες και να τις επανασυνδέσετε χρησιμοποιώντας χάλκινα καρφιά.

Η εργασία στην οροφή είναι δύσκολη επειδή οι πλάκες είναι εύθραυστες. Επενδύστε την οροφή με μια παλιά κουβέρτα ή τοποθετήστε μια σκάλα στην οροφή για να εργαστείτε. Ο γάντζος κορυφογραμμής είναι μια απλή συσκευή που συνδέεται στην κορυφή μιας σκάλας και κρέμεται πάνω από την κορυφογραμμή – μπορείτε να αγοράσετε ή να νοικιάσετε ένα. Οι στέγες θα έχουν στηρίγματα για σκαλωσιές ή άλλο εξοπλισμό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλό χάλκινο πιάτο (όπως με τα ξύλινα βότσαλα), αλλά ο πάγος μπορεί να το λυγίσει. Η μέθοδος που περιγράφεται παρακάτω είναι πιο ασφαλής.

Εάν μια ολόκληρη περιοχή πλακών χρειάζεται αντικατάσταση (ή πρέπει να επανατοποθετηθεί), αφαιρέστε πρώτα όλες τις πλάκες. Αυτό ελαχιστοποιεί τον αριθμό των μωρών, καθώς ορισμένες πλάκες μπορούν να καρφωθούν με τον κανονικό τρόπο – δηλαδή, με τις τρύπες των νυχιών να καλύπτονται από τις επόμενες σειρές. Μην σφίγγετε τα καρφιά τόσο ώστε η σανίδα να είναι υπό πίεση: η σανίδα πρέπει να κρέμεται από το καρφί, σε αντίθεση με τα ξύλινα έρπητα ζωστήρα. Μπορείτε να σφραγίσετε την τρύπα του καρφιού με ελαστικό τσιμέντο, στεγανωτικό στέγης ή εξωτερικό καλαφάτισμα.

Οδηγίες βήμα προς βήμα για την επισκευή στέγης από σχιστόλιθο

Αρχικά, αφαιρέστε τη σπασμένη πλάκα χρησιμοποιώντας έναν ανασχηματιστή πλάκας. Σύρετε το μυτερό άκρο κάτω από τη σπασμένη πλάκα και γαντζώστε το πάνω από το καρφί. Χτυπώντας το λυγισμένο άκρο του εργαλείου, θα κόψετε το στέλεχος του νυχιού. Μπορείτε να σηκώσετε τις γύρω σανίδες βάζοντας προσεκτικά καρφιά στα πλάγια. Ή χρησιμοποιήστε το ripper ως κορδόνι.

Για να αντικαταστήσετε μια σπασμένη πλάκα, ευθυγραμμίστε τη νέα πλάκα με τη σειρά της και βεβαιωθείτε ότι οι προ-τρυπημένες τρύπες των καρφιών (αν υπάρχουν) είναι καλυμμένες. Σημειώστε και ανοίξτε μια τρύπα στην ανταλλακτική πλάκα, κατά προτίμηση 1″ έως 2″ από την επόμενη πλάκα παραπάνω, αλλά πάντα πάνω από το διπλό κάλυμμα.

Θέλετε μόνο μια τρύπα στη νέα πλάκα, όχι αυτή από κάτω. Χρησιμοποιήστε ένα σετ καρφιών ή μια τρύπα ή τρυπήστε την τρύπα. Το καρφί Slater είναι ένα καρφί από βαρύ χάλκινο σύρμα με μεγάλη επίπεδη κεφαλή. Το μήκος του πρέπει να είναι διπλάσιο από το πάχος των σανίδων συν μία ίντσα. Για σανίδες τυπικού πάχους και μήκους έως 18 ίντσες, τα τρισδιάστατα καρφιά είναι κατάλληλα. Βάλτε το καρφί μέσα. Σημειώστε ότι η μεγάλη κεφαλή κόβεται για να χωράει ανάμεσα στις πλάκες σε αυτή την περίπτωση. Εναλλακτικά, μπορείτε να κόψετε λίγο από κάθε διπλανή πλάκα.

Λυγίστε ένα κομμάτι χαλκού ελαφρώς κυρτό ή κοίλο για να δημιουργήσετε ένα «μωρό» (lingo του slaters) για να καλύψει την εκτεθειμένη τρύπα του νυχιού. Σύρετε το σταθερά προς τα πάνω, έτσι ώστε η κάτω άκρη να είναι 2 ίντσες κάτω από το νύχι. Χτυπήστε το μωρό με ένα κατσαβίδι για να το σπρώξετε προς τα πάνω ή χρησιμοποιήστε ξανά το κόλπο με τα νύχια.

Το μωρό θα παραμείνει στη θέση του, καλύπτοντας το νύχι και την τρύπα. Εάν είναι σε εσοχή, θα διοχετεύει καλύτερα το νερό της βροχής.

Πώς να επισκευάσετε μια στέγη από κεραμικά πλακάκια

Τα σπασμένα κεραμικά πλακίδια αντικαθίστανται αρκετά εύκολα. Όπως και με τον σχιστόλιθο, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να φτάσετε στο πρόβλημα χωρίς να σπάσετε περισσότερα πλακίδια. Εάν μείνει ένα κατεστραμμένο κομμάτι πλακιδίου, αφαιρέστε το σπάζοντας το με προσεκτικά χτυπήματα με ένα σφυρί. Κόψτε το καρφί με ένα πιατοκόφτη ή τοποθετήστε μια λεπίδα σιδηροπρίονο κάτω από την πλάκα κάλυψης. Κρατήστε την ανταλλακτική πλάκα με το χάλκινο ωτίο όπως φαίνεται. Χρησιμοποιήστε διπλό πάχος χαλκού στο τέλος της γλωττίδας. Η πρόσθετη ακαμψία εμποδίζει τη γλώσσα να ξετυλιχθεί από το βάρος του πλακιδίου ή τη δύναμη της πτώσης του πάγου και του χιονιού. Η εύρεση ανταλλακτικών πλακιδίων που ταιριάζουν μπορεί να είναι πρόβλημα. Μπορεί να βρείτε έναν έμπορο που πουλά πλακάκια και πλάκες που έχουν διασωθεί.

Αριστερά: Χρησιμοποιήστε διπλό πάχος χαλκού στο τέλος της κάμψης του άκρου. Δεξιά: Ένα “πλακάκι βαρελιού” αντικατάστασης μπορεί να γίνει με το σχίσιμο ενός κομματιού σωλήνα PVC.

Το βότσαλο αλυσίδας είναι ένα ημικυλινδρικό κεραμίδι οροφής που τοποθετείται σε αλληλοσυνδεόμενες κολώνες που εναλλάσσονται, με τη μία στήλη να έχει την κυρτή πλευρά προς τα πάνω και την επόμενη στήλη να έχει την κοίλη πλευρά προς τα πάνω. Εάν χρειάζεστε μόνο μερικά κομμάτια έρπητα ζωστήρα, μπορείτε να το παραποιήσετε με ένα χωρισμένο κομμάτι σωλήνα αποχέτευσης PVC βαμμένο για να ενσωματωθεί στην οροφή.

ΤΑΙΝΙΑ ΓΥΡΩΝΑ
Αριστερά: Αφού αφαιρέσετε το σπασμένο πλακίδιο, σφίξτε τη χάλκινη ράβδο σε μια ξύλινη λωρίδα καρφώματος. Χρησιμοποιήστε ένα χάλκινο καρφί.
Δεξιά: Τοποθετήστε ένα νέο πλακίδιο (ή βάση PVC) στη θέση του και λυγίστε τη γλωττίδα προς τα πάνω για να στερεώσετε το πλακίδιο.

Ανίχνευση διαρροής

Εάν μπορείτε να δείτε το κάτω μέρος της οροφής από τη σοφίτα, παρακολουθήστε το κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Πιθανότατα θα μπορείτε να δείτε πού μπαίνει το νερό. Εάν η τρύπα είναι καθαρή μέσα από την οροφή ή αναβοσβήνει, περάστε ένα καλώδιο προς τα πάνω μέσα από την τρύπα για να τη σημειώσετε από πάνω.

Εάν δεν είναι δυνατό να περάσει ένα καλώδιο μέσω της οροφής στην πηγή της διαρροής, δοκιμάστε να σημειώσετε τη θέση του μετρώντας από το πλησιέστερο βολικό σημείο αναφοράς, όπως φεγγίτη, καμινάδα, φεγγίτη ή σωλήνα εξαερισμού.

Επειδή η ανίχνευση της ακριβούς πηγής της διαρροής διαρκεί πολύ, οι κατασκευαστές στεγών που καλούνται για επισκευές μπορεί να καταφύγουν στη χρήση μιας “μαύρης διαρροής”: Αντί να βρουν την ακριβή πηγή της διαρροής, απλώνουν τσιμέντο στέγης στην ύποπτη περιοχή. Μια μικρή επίστρωση στέγης είναι αποδεκτή για στέγες με ρολό και δομημένες στέγες όπου το υλικό στέγης και επικάλυψης είναι το ίδιο.

Σε μια στέγη από σχιστόλιθο, κεραμίδι, μέταλλο ή ξύλο, ωστόσο, τελικά θα αποκτήσετε μαύρα στίγματα. Εκτός από το ότι φαίνονται απαίσια, τα μαύρα στίγματα είναι πολύ προσωρινά. Το τσιμέντο στέγης θα στεγνώσει, θα ραγίσει και θα παραμορφωθεί. Μόλις χαλαρώσει το έμπλαστρο, παγιδεύεται νερό από κάτω, επιταχύνοντας τη φθορά. Επίσης, ορισμένες ενώσεις μπαλωμάτων μπορεί να βλάψουν χημικά το ξύλο και να διαβρώσουν το μέταλλο.

Πόροι

Ξύλινα πλακάκια

Granville Mfg. Co. woodside.com
Σεξουαλάκια και βότσαλα κορυφαίας ποιότητας, καθώς και ξύλινη επένδυση, από το 1857

Στέγη από σχιστόλιθο

Sheldon Slate sheldonslate.com
1917 NY/VT και πλάκα οροφής Maine

Comments (No)

Leave a Reply