Αναπτύχθηκε ένα «unhackable» τσιπ που τροφοδοτείται από φως


Warning: Undefined array key "mts_single_featured_image" in /home/mavihub/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/single.php on line 137

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανέπτυξαν ένα νέο τσιπ υπολογιστή που χρησιμοποιεί φως αντί για ηλεκτρισμό. Το τσιπ βελτιώνει την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνει την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα τσιπ που δεν μπορεί να χακαριστεί και λειτουργεί με το φως

Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Nader Engatta, σχεδίασε ένα τσιπ φωτονικού πυριτίου (SiPh) που μπορεί να εκτελέσει μαθηματικούς υπολογισμούς χρησιμοποιώντας φως, αυξάνοντας σημαντικά την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και την ενεργειακή απόδοση.

Αναπτύχθηκε ένα «unhackable» τσιπ που τροφοδοτείται από φως

Το τσιπ έχει μεγάλες δυνατότητες, ειδικά στον τομέα της προώθησης της τεχνητής νοημοσύνης. Με την εκθετική ανάπτυξη των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούν τεράστια υπολογιστική ισχύ, τα παραδοσιακά υπολογιστικά συστήματα αγωνίζονται να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις απαιτήσεις, με αποτέλεσμα σημαντική κατανάλωση ενέργειας. Το τσιπ SiPh προσφέρει μια λύση σε αυτή την πρόκληση χρησιμοποιώντας την ταχύτητα του φωτός για υπολογισμούς.

Ο σχεδιασμός του τσιπ βασίζεται στην εκτέλεση πολλαπλασιασμών διανυσμάτων-μήτρας, μια θεμελιώδη μαθηματική πράξη κρίσιμη για την ανάπτυξη νευρωνικών δικτύων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σύγχρονων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω της χρήσης πυριτίου, το υλικό έχει επίσης τη δυνατότητα να παραχθεί γρήγορα μαζικά για ευρεία διανομή. Οι ερευνητές τροποποίησαν στρατηγικά τη δομή του τσιπ και πραγματοποίησαν ακριβείς υπολογισμούς για να ελέγξουν τη διάδοση του φωτός.

Σημαντική ανακάλυψη γονιμότητας!  Φαινόμενο UV

Σημαντική ανακάλυψη γονιμότητας! Φαινόμενο UV

Οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει το υπεριώδες φως για να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα για αυξημένη γονιμότητα.

Το τσιπ SiPh διαθέτει επίσης προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που αντιμετωπίζουν προβλήματα απορρήτου δεδομένων. Η δυνατότητα παράλληλης εκτέλεσης πολλαπλών υπολογισμών μειώνει τον κίνδυνο hacking εξαλείφοντας την ανάγκη αποθήκευσης ευαίσθητων πληροφοριών στη μνήμη εργασίας κατά τη διάρκεια λειτουργιών. Αυτό το καθιστά ένα “unhackable” τσιπ.

Για πρακτικότητα, το τσιπ SiPh κατασκευάζεται μέσω ενός εμπορικού χυτηρίου και είναι έτοιμο για άμεση χρήση. Ο αναπληρωτής καθηγητής Firooz Aflatouni, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, προβλέπει ότι το τσιπ θα είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για τις GPU που χρησιμοποιούνται συνήθως σε εργασίες εκπαίδευσης και ταξινόμησης μοντέλων AI. Επιπλέον, η συμβατότητα του τσιπ με την υπάρχουσα υποδομή το καθιστά μια απρόσκοπτη ενσωμάτωση για εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που αναζητούν προηγμένες υπολογιστικές δυνατότητες.

Εάν θέλετε, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα αυτών των μελετών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Photonics. Τι νομίζετε; Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας στην ενότητα σχολίων.

Comments (No)

Leave a Reply